Om de productieafdeling vanop één platform te kunnen aansturen, plaatste Innomatic 1 centrale PLC met verschillende HMI’s in productie en verpakking. De connectie tussen de verschillende installaties en hun bijbehorende PLC was daarbij zeer belangrijk: die kunnen voortaan op elkaar afgestemd worden én kunnen vanop afstand bediend worden. Zonder dat er iemand aanwezig is in het bedrijf, kan de productie worden opgestart, of kan er worden geladen of gelost. Dat gebeurt via een intuïtieve, toegankelijke bediening.

Innomatic besteedde in dit automatiseringsproces ook heel wat aandacht aan datalogging en rapportering. Er kan constant gewaakt worden over de temperatuur, het gewicht, het niveau en de druk. Daardoor is de kwaliteit nog hoger en is een vlotte rapportering mogelijk. Bij problemen krijgt de operator een melding op de HMI en via e-mail, inclusief een overzicht van de nodige acties om het probleem op te lossen.

De installatie is superbetrouwbaar omdat ze voorzien is van redundante netwerken, voedingen en een UPS. De continuïteit van de productie is dus altijd gegarandeerd. En dankzij de constante monitoring is de kwaliteit van het eindproduct gestegen. Zo werd Het Bijenhof een voorbeeld van Industrie 4.0.