Tom Piette van het Wevelgemse Innomatic, dat productieprocessen automatiseert, en Tom Serru van het Brugse Ikologik, dat via sensoren data verzamelt van die productieprocessen om ze te kunnen optimaliseren, slaan de handen in elkaar. Samen willen ze de activiteiten van ondernemers efficiënter helpen maken. Het tweetal neemt ook deel aan Bryo ScaleUp.
“Een traject waar we veel uit halen.”

Tom Piette van Innomatic is gespecialiseerd in proces- en bedrijfsautomatisering. Het bedrijf stemt nieuwe productielijnen, transportbanden en industriële bewerkingen op elkaar af tot één optimaal productieproces.

Tom Serru van Ikologik ontwikkelde dan weer een applicatie die productieprocessen in kaart brengt en inzichten geeft, zodat het machinepark zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt en er kan worden bespaard op grondstoffen. Op die manier maakt Ikologik productieprocessen in ondernemingen efficiënter en duurzamer.
“Een samenwerking was gewoon logisch”, zegt Piette. “Samen maken we de productieprocessen van bedrijven zo efficiënt mogelijk. Innomatic installeert sensoren in het productieproces, Ikologik haalt daar de data uit om het productieproces te analyseren en optimaliseren.”

 

Dely Wafels in Estaimpuis is één van de bedrijven waar Innomatic en Ikologik samenwerken. “Als we in het verleden een bepaalde hoeveelheid moesten produceren voor een klant, dan berekenden we hoeveel deeg we daarvoor nodig hadden”, zegt zaakvoerder Davy Van Poucke. “We rekenden daarbij flink wat marge. Er kan immers altijd iets mislopen met het productieproces en je wil uiteraard niet voor een kleine hoeveelheid opnieuw alles moeten opstarten. Dankzij de samenwerking van Innomatic en Ikologik weten onze mensen in de bakkerij in real time hoeveel product er geproduceerd werd. Zodra de beoogde hoeveelheid wordt bereikt, kan de productie stopgezet worden. Dat maakt ons productieproces veel efficiënter. We hebben veel minder overschot, omdat we geen marges meer moeten incalculeren.”

Langetermijnrelatie

Uiteraard zijn Innomatic en Ikologik niet de enige aanbieders op de markt. “Wij kunnen ons veel flexibeler opstellen dan grotere bedrijven. Ondernemingen hoeven niet meteen alle parameters te monitoren. Ze kunnen starten met de parameters die voor hen het grootste verschil maken en eventueel later nog opbouwen als ze dat willen. Wij gaan voor een duurzame langetermijnrelatie met de klant.” Tom Piette startte Innomatic op in 2015, Tom Serru startte 6 jaar geleden met Ikologik. Beide zaakvoerders volgen het Bryo ScaleUp-traject bij Voka. “De grootste plus voor mij is het netwerk dat je uitbouwt tijdens het traject”, zegt Tom Piette. “Het is verrijkend om mensen te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Ik heb ook het gevoel dat we tijdens het traject gepusht worden om meer stil te staan bij wat we doen.” Tom Serru vult aan: “Je wordt verplicht om een stap achteruit te zetten en met een helikopterblik naar je eigen bedrijf te kijken. ‘Welke richting wil ik uit, hoe wil ik mijn bedrijf klaarmaken voor de toekomst?’ De coaches fungeren als klankbord. De topics die aan bod komen, zijn telkens aangepast aan de fase waarin we met ons bedrijf zitten op dat moment. Ik ben heel blij dat ik eraan deelneem.” (JM – Foto DD)

www.ikologik.com
www.innomatic.be

Onze Why
Innomatic: “Ik wil jonge bedrijven helpen bij het automatiseren en optimaliseren van hun proces en dat ook koppelen aan een visueel inspectiesysteem.”
Ikologik: “Met onze applicatie willen we bedrijven helpen om hun productiesysteem te optimaliseren en efficiënter te maken.”